ciklični akumulator

Kakovostni akumulatorji za vse potrebe

Akumulatorji so vsestransko uporabni, ne zmorejo pa vsi ponuditi istih funkcionalnosti. Zato so na voljo različne izvedbe, ki pokrivajo potrebe različnih uporabnikov. Upoštevati moramo razne lastnosti in dejavnike, ki odločajo o tem, kako dobro se bo akumulator obnesel v določeni vlogi.

Najpogosteje imamo opravka z akumulatorji, ki služijo napajanju porabnikov v motornih vozilih. To so lahko avtomobilski akumulatorji, nekoliko drugačni pa so akumulatorji za motorje, med temi je tudi akumulator za skuter in podobna manjša vozila. Akumulator za skuter mora biti dobro prilagojen svoji nalogi – mora biti kompakten in lahek, da se lahko vgradi v vozilo in ne vpliva na njegove vozne lastnosti. Poleg tega pa mora še vedno zagotavljati dovolj zmogljivosti, da lahko zanesljivo napaja električne porabnike. Akumulator za skuter običajno sicer nima posebej zahtevnega dela, saj napaja le žaromete in drugo osvetlitev, vžig skuterja in še kakšnega drugega manj zahtevnega porabnika. Podobno je pri avtomobilih, v vsakem primeru pa pri akumulatorjih v vozilih običajno pri delovanju motorja za dovod energije poskrbi kar motor.

Drugače je v drugih okoljih, kjer nimamo stalnega dovoda električne energije. Akumulatorji v vozilih so stalno polni, poraba je minimalna. Takšnemu režimu so tudi prilagojeni, tako da moramo paziti, da jih ne izpraznimo preveč. Če potrebujemo akumulator za pogosto polnjenje in praznjenje, bo boljša izbira ciklični akumulator, ki je prilagojen takšni uporabi. Ciklični akumulator je prilagojen rednemu praznjenju in polnjenju, tako da dopušča tudi globlje praznjenje, čeprav še vedno ni priporočljivo akumulatorja prazniti prav do konca. Takšni akumulatorji se uporabljajo v sončnih elektrarnah, pa tudi v drugih sistemih, ki niso stalno oskrbovani z električno energijo. Kakovosten ciklični akumulator ima dolgo življenjsko dobo in deluje zelo zanesljivo, so pa takšni izdelki praviloma dražji. Prav tako imamo na voljo več vrst takšnih akumulatorjev, tako da bo treba še vedno izbrati pravi izdelek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja