Prijava patenta

Prednosti patentnega zastopnika

Zahteva prijava patenta patentnega zastopnika? Na srečo so postopki, povezani z zaščito intelektualne lastnine, pri nas precej enostavni, tudi cena je razmeroma nizka – to pomeni, da ne potrebujemo posebnega zastopnika za urejanje takšnih zadev. A še zdaleč ne smemo misliti, da so patentni zastopniki povsem neuporabni. Samo zato, ker ni prav nujno, da jih uporabimo, še niso brez koristi, nasprotno, prinašajo kar nekaj prednosti, ki jih je pogosto pametno izkoristiti.

Urejanje pravnih zadev

Čeprav prijava patenta ni posebej zapletena, se je treba soočiti z birokratskim postopkom, kateremu se ne da izogniti. Da bi vse opravili tako, kot je treba, moramo tem opravilom nameniti dovolj pozornosti, to pa seveda zahteva nekaj časa in truda. V nekaterih primerih si to lahko privoščimo, v drugih pa je vsekakor bolje, da birokratske postopke raje zaupamo kar zastopniku, ki bo vse pravne in formalne zadeve opravil bistveno bolj elegantno, hitro in brez napak.

Ne le prijava patenta, tudi druge oblike zaščite intelektualne lastnine postavljajo podobne ovire, katerim se lahko izognemo, če izberemo zastopnika, ki postopek opravi namesto nas.

Kaj pa cena?

Prijava patenta seveda ni brezplačna, enako velja za druge postopke, kot je na primer registracija blagovne znamke – cena je sestavljena iz različnih pristojbin in odvisna od vrste zaščite, trajanja in obsega. Pri tem je za registracijo blagovne znamke cena običajno najnižja, za patent nekoliko višja, a to ni povsem univerzalno pravilo – čisto možno je, da bo treba za blagovno znamko odšteti več kot za patent.

Zastopnik lahko ceno v nekaterih primerih zniža, ne glede na to, ali se opravlja prijava patenta ali registracija blagovne znamke. Cena je odvisna od različnih dejavnikov, torej obstaja možnost, da tudi nekaj privarčujemo. Zastopnik bo znal svetovati in poiskati najboljšo opcijo, tako pa se bomo izognili stroškom. Seveda pa bo tudi sam zastopnik zahteval določeno plačilo.