Vrtna vrata

Kakovostna vrtna vrata

Vrata za zunanjo uporabo morajo biti še posebej dobro prilagojena svojemu namenu. Ne pozabimo, da so stalno izpostavljena raznim vremenskim dejavnikom in drugim vplivom, ki krajšajo življenjsko dobo manj kakovostnih izdelkov – največ pozornosti bo treba gotovo posvetiti prav temu, da izberemo vrata, ki se bodo v tej vlogi dobro obnesla in ne bodo podlegla grožnjam iz okolja. Poleg tega morajo imeti takšna vrata tudi nekatere specifične funkcionalnosti, pri tem pa imamo zelo široko izbiro. Lahko se bodo najbolje obnesla dvoriščna drsna vrata, morda potrebujemo le manjša vrtna vrata za prehod pešcev, ali pa pridejo v poštev krilna vrata. Vse je odvisno od situacije, je pa še vedno dovolj svobode, da lahko izbiro prikrojimo lastnemu okusu.

Materiali za zunanja vrata

Kakovost pogosto povezujemo z vzdržljivostjo in obstojnostjo, kar je pri zunanjih vratih še kako pomembno. Najbolje se bodo odrezala vrata iz kovine, pa tudi ta material je treba dodatno zaščititi. Pogosto se uporabljajo jekleni elementi, ki so dodatno zaščiteni z vročim pocinkanjem, je pa to le ena izmed možnosti, ki koristijo naravne prednosti kovin in zlitin. Prav tako pa so lahko dvoriščna oziroma vrtna vrata izdelana iz drugih materialov, tudi iz lesa. Gre sicer za naravni material, ki se lahko na udaru vremenskih dejavnikov nepredvidljivo odziva, a z dodatno zaščito vseeno pride v poštev.

Izvedbe zunanjih vrat

Vrtna vrata so lahko povsem enostavna, recimo enokrilna vrata za prehod pešcev skozi ogrado. Lahko pa pridejo bolj v poštev dvoriščna drsna vrata, ki omogočajo enostaven prehod vozil. Drsna vrata so odlična rešitev na podolgovatih dvoriščih, ki ne puščajo veliko prostora za odpiranje krilnih vrat. Prav tako dvoriščna drsna vrata odlično delujejo tudi na naklonu, ki ne dopušča odpiranja krilnih vrat, res pa je, da drsni mehanizem zahteva nekaj več prostora po dolžini. Na voljo so še razni dokaj inovativni mehanizmi, ki lahko rešijo praktično vsak izziv.