Toplotna izolacija tal

Kritične točke pri toplotni izolaciji

Zelo pomembno je, da pri toplotni izolaciji pomislimo na vsak kotiček. Pravzaprav predstavljajo majhni nedostopni kotički še večjo grožnjo kot velike površine – stene in streho je namreč možno zelo enostavno in učinkovito izolirati s plastjo izolacijskega materiala, medtem ko v kočljivih kotičkih ne moremo tako uspešno preprečiti vdora vročine ali mraza.

Zunanjost objekta hitro razkriva, kje bo verjetno prišlo do težav z izolacijo. Pomembna je predvsem izolacija balkona, saj je prav to objekt, ki štrli iz fasade in lahko deluje kot odličen toplotni prevodnik. Najbolj kritični so toplotni mostovi, ki nastanejo zaradi pomanjkljive izolacije okoli balkona. Izolacija balkona mora biti že v izhodišču dobro načrtovana in brezhibno izvedena, saj lahko veliko razliko naredijo že majhni detajli. Seveda ne gre le za izolacijo fasade, izolacija balkona zahteva tudi premislek o tesnjenju vrat in oken, kar je prav tako dokaj pogost problem. Na zunanji strani objekta smo pozorni tudi na druge elemente, na primer okna in okenske police, vrata, terase, prizidke in podobne elemente, ki ne sledijo ravnim linijam fasade.

V notranjosti imamo lahko še več dela z odkrivanjem potencialnih kritičnih točk v toplotni izolaciji. Čeprav se izpostavlja predvsem izolacija sten, je prav tako pomembna toplotna izolacija tal – dinamika toplote ima nenazadnje bolj izrazito vertikalno smer, kar je še posebej očitno pri stavbah z veliko streho in podstrešjem. Pod streho lahko pride do izjemno visokih temperatur v poletnem času, pozimi pa je temperatura praktično enaka zunanji. Toplotna izolacija tal je v tem primeru nujna, če želimo vzdrževati prijetno temperaturo v stanovanjskih prostorih v nižjih nadstropjih. Seveda pa je toplotna izolacija tal zelo dobrodošla tudi z vidika učinkovitosti in izkoristka ogrevalnih in hladilnih sistemov, saj ravno skozi tla oziroma strop pogosto uhaja največ toplote. Ne samo na podstrešju, temveč tudi v drugih prostorih, celo pritličnih!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja