Najboljša pvc okna za naš dom

Najboljša pvc okna za naš dom

Tehnika gradnje hiš je v zadnjih nekaj desetletjih zelo napredovala. Od enostavnih kamnitih in opečnatih gradenj, ki so jih gradili amaterji, smo sčasoma prešli na konstrukcije iz opeke ali cementnih blokov (siporex ali ytong), ki se jih ob robovih ojača z armiranimi betonskimi stebri, ki jih vlijemo direktno v namenske votle betonske zidake. Tako lahko tudi amaterski zidarji z nekaj znanja brez večjih težav sezidajo hišo, ki bo zelo močna in bo ustrezala sodobnim protipotresnim standardom. Za strehe se veliko uporablja kritina creaton, ki je ravno tako zelo enostavna za izvedbo in ponuja veliko varnosti. Hkrati pa se je velik premik zgodil tudi na področju uporabe izolativnih materialov, s katerimi lahko bistveno pripomoremo h zmanjšanju energetskih, predvsem toplotnih izgub v hiši. Kritina creaton je le eden izmed njih.

Glavni materiali, ki se jih uporablja za izolacijo sten, so tako stiropor, stirodur, kamena volna in steklena volna. V čedalje večji meri se, sploh lastniki lesenih hiš, odločajo tudi za celulozno izolacijo, ki se jo izvede z vpihovanjem vlaken v predpripravljene komore. Celulozna vlakna se lahko zamenja tudi za sintetična ali steklena vlakna. 

Posebne vrste izolacije pa pridejo na temeljno ploščo, med nadstropnimi ploščami na površini tal ter pod streho. Strešna kritina creaton zahteva, da se pod njo vgradi primerne izolativne plošče ter posebno folijo za dodatno zaščito pred vodo. Posebno skrb pa je potrebno nameniti tudi oknom. Pvc okna višjega razreda imajo zelo majhen koeficient toplotne prestopnosti, kar pomeni, da zelo dobro izolirajo in tako pripomorejo h energetski učinkovitosti vseh stavb. Tudi pasivne hiše, ki predstavljajo premium razred med izolacijo, se veliko poslužujejo rešitev, kot so pvc okna s trojnimi ali celo četvornimi steklenimi vložki. Da pa se ne bi prenaglili z izbiro napačnih oken, se je prej potrebno posvetovati s strokovnjaki.