Akumulator za skuter

Električni pogon za neštete sodobne naprave

Zdi se, da je električni pogon pogon prihodnosti. Vse več sodobnih naprav namreč deluje na elektriko, še posebej impresiven pa je napredek na področju baterij oziroma akumulatorjev, ki omogoča uporabo zelo naprednih električnih naprav.

Omenimo recimo robotske sesalnike, te poganja iRobot baterija, povsem prilagojena takšnemu namenu. Robotski sesalniki so pametne naprave, ki svoje delo odlično opravljajo, ena izmed njihovih odlik pa je ta, da se samodejno polnijo. To pomeni, da bo iRobot baterija vedno v pripravljenosti, na ta način pa podaljšamo tudi njeno življenjsko dobo. Sesalniki pri delu energijo črpajo iz baterije, ko jo začne primanjkovati, pa najdejo pot nazaj do polnilne postaje. Tako uporabnik nima nobenih skrbi, četudi avtonomija naprave seveda ni neomejena. Robot lahko še vedno sesa povsem samostojno, običajno po vnaprej določenem urniku. To omogoča prav kakovostna iRobot baterija, ki dopušča zadostno avtonomijo za smiselno uporabo takšnih napravic.

V nekaterih okoljih pa pridejo zmogljivosti baterij oziroma akumulatorjev še bolj do izraza. Dober primer je gotovo akumulator za skuter. S tem sicer lahko mislimo tudi na vozila, ki jih poganjajo razna tekoča goriva, saj praktično vsak skuter potrebuje akumulator za poganjanje električnih porabnikov. Gotovo pa je še bolj pomemben akumulator za skuter, ki deluje na električni pogon. V tem primeru namreč prav akumulator v veliki meri odloča o ključnih lastnostih vozila, spet predvsem o avtonomiji. V praksi torej akumulator za skuter odloča o tem, koliko časa in kako daleč se bomo lahko zapeljali, preden se bo treba vrniti domov ali poiskati najbližjo polnilno postajo. Ker lahko mnoge skuterje priključimo v električno omrežje kar preko običajne gospodinjske vtičnice, to sicer ni tak problem.

Akumulatorji so v osrčju mnogih naprednih naprav, od sesalnikov do kosilnic, od skuterjev do osebnih in celo tovornih vozil. V vsakem primeru je akumulator en izmed ključnih sestavnih delov, zato se splača posegati po tistih napravah, ki imajo vgrajene vrhunske akumulatorje.