Toplotne črpalke

Enostavno in ugodno ogrevanje doma

Za ogrevanje namenjamo veliko denarja, saj energija ni poceni, pri ogrevanju stanovanjskih prostorov pa je poraba precej velika. Prihranek je dobra motivacija pri iskanju ugodnih alternativ, ki se bodo na dolgi rok bistveno bolje obnesle. Ena možnost, ki v zadnjem času vse bolj izstopa, so gotovo toplotne črpalke, ki ponujajo odličen izkoristek in zelo zanesljivo ogrevanje brez visokih stroškov. Za najbolj ugodno ogrevanje seveda poskrbijo tiste črpalke, ki v izhodišču ne bodo zahtevale visoke investicije.

Najbolj elegantna izvedba je toplotna črpalka zrak voda, saj ne zahteva veliko dela pri montaži. Tudi nakup je relativno poceni. Nič čudnega, da gre za priljubljeno izbiro. Na ta način lahko povsem zanesljivo ogrevamo predvsem manjša stanovanja, če so seveda dobro izolirana. V mrzlih zimskih dneh so temperature lahko sicer nekoliko prenizke, da bi lahko s cenovno ugodno črpalko ogrevali večje stanovanje, zato je treba dobro premisliti, ali pride ta opcija res v pošte. A v vsakem primeru se lahko toplotna črpalka zrak voda kombinira z drugimi ogrevalnimi sistemi, ki zagotovijo potrebno dogrevanje. Toplotne črpalke tudi z manjšo zmogljivostjo še vedno ponujajo prihranek in popolno zadovoljstvo.

Seveda pa toplotna črpalka zrak voda ni edina opcija, na voljo so tudi izvedbe, ki veljajo za zmogljivejše. Toplotne črpalke zemlja voda ali voda voda na primer ponujajo bistveno bolj zanesljivo ogrevanje v vseh razmerah, tudi v najhujših zimah, res pa je, da v izhodišču zahtevajo višjo finančno investicijo in veliko več dela. Poleg tega moramo imeti za takšne toplotne črpalke ustrezno okolje, recimo dovolj veliko zunanjo površino za namestitev podzemnih kolektorjev ali pa dostop do podtalne vode. Toplotna črpalka zrak voda je bistveno enostavnejša, saj potrebujemo le zunanjo enoto za pridobivanje energije iz ozračja.

S pravo izbiro lahko dom ogrevamo enostavno in ugodno. Delu in stroškom se v izhodišču sicer ne moremo izogniti, a na dolgi rok se vse to gotovo splača.