Vaje za krepitev spomina

Vaje za razvoj umskih sposobnosti

Da bi naše misli nekoliko hitreje tekle, morda pa kar z namenom reševanja kakšnih konkretnih problemov, se lahko poslužimo nekaterih bližnjic pri razvoju teh pomembnih veščin. To so dejavnosti, pri katerih se možgani dodatno razvijajo in utrjujejo miselne povezave. Na ta način lahko dosežemo zelo dobre rezultate tudi sami, posebej prepričljiv pa je učinek pri otrocih, ki so najbolj dovzetni za takšno učenje. Seveda pa moramo izbrati ustrezne aktivnosti, ki so prilagojene glede na starost in interese posameznika.

To so lahko vaje za krepitev spomina, ki obsegajo širok spekter aktivnosti. Lahko gre za čisto vsakdanje izzive, recimo da si želimo zapomniti kakšno številko. Z namernim ponavljanjem krepimo spomin, prav tako se krepijo možganske povezave, če želimo v misli priklicati kakšne pozabljene spomine. Vaje za krepitev spomina so lahko tudi čisto konkretne, posebej učinkovita je igra spomin, ki spodbudi razvoj možganov pri mlajših otrocih. Tudi za odrasle imamo na voljo več zanimivih aktivnosti te vrste. Poleg tega pa se s takšnimi miselnimi ugankami spodbuja tudi mentalna aritmetika, še posebej pri kakšnih zahtevnejših nalogah, ki zahtevajo kombinacijo različnih spretnosti. Z iskanjem pravih rešitev lahko hitro napredujemo, pri tem pa se utrjuje mentalna aritmetika, ki ima pomembno vlogo v vsakdanjem življenju. Ravno to so namreč spretnosti, ki nam dejansko pomagajo pri vsakdanjih opravilih, prav tako pa bodo vaje za krepitev spomina ter mentalna aritmetika v korist pri šolskem delu in verjetno tudi pri službenih obveznostih.

Tako kot se posvečamo utrjevanju telesa, je smiselno nekaj truda nameniti tudi razvoju možganov. Morda je to le reševanje križank in miselnih ugank, lahko pa se posvetimo bolj strukturiranemu programu utrjevanja umskih spretnosti. S predanim delom bo možno doseči prepričljive rezultate, predvsem pa bo učinek opazen v vsakdanjem življenju. Investicija časa in truda, morda pa tudi denarja, se na dolgi rok gotovo povrne.