Škoda Kodiaq

Prodaja avtomobilov v Sloveniji

Slovenija ima razgiban avtomobilski trg, na katerem tekmujejo različne znamke. Nekatere so že dolga leta v samem vrhu po priljubljenosti, druge prihajajo vse bolj do izraza, tretje pa počasi izpadajo iz seznamov najbolj prodajanih avtomobilov. Katere opcije so posebej priljubljene?

Na prvih mestih po priljubljenosti ni velikih presenečenj, oziroma bolje rečeno, najbolj priljubljene znamke ne bodo presenetile tistih, ki redno spremljajo stanje na trgu. Na prvem mestu je Volkswagen, ki prednjači predvsem po zaslugi izjemno široke ponudbe in številnih zelo zanimivih modelov za naš trg. Znamka ima dobro razmerje med kakovostjo in ceno, prepriča predvsem s ponudbo v kategoriji vsestranskih osebnih vozil. Na drugem mestu je znamka Renault, ki je na slovenskih cestah bržkone najbolj prepoznavna – že kar nekaj let je najbolj prodajani avtomobil pri nas prav Renaultov model Clio. Na tretjem mestu pa je Škoda, ki se v zadnjih letih predstavlja s svojimi športnimi terenci. Izstopa predvsem Škoda Kodiaq, ki je tudi pri nas precej priljubljena. Čeprav še vedno najraje posegamo po modelih Octavia in Fabia, postaja Škoda Kodiaq vedno bolj privlačna izbira – trendi namreč nakazujejo na rast priljubljenosti športnih terencev, še posebej elegantnih opcij, ki jih lahko brezskrbno zapeljemo v vsako okolje. Ravno zato gre pričakovati, da bo Škoda Kodiaq tudi v prihodnje velika uspešnica.

Prodaja avtomobilov ponuja zanimivo statistiko, ki ima tudi nekaj presenečenj. V letu 2018 se je recimo na peto mesto med znamkami zavihtel Fiat, ki ga na slovenskih cestah sicer dokaj redko srečujemo, leto poprej je bila znamka šele petnajsta, prav tako postaja vedno bolj priljubljena znamka Kia. Nekaj mest sta izgubila Dacia in BMW. Poleg tega tudi med podatki o prodaji posameznih modelov statistika razkriva, da je prodaja avtomobilov nekoliko nepredvidljiva. Že res, da na prvem mestu že več let kraljuje Clio, a na drugo mesto se je zavihtel VW Polo, ki pred tem ni imel posebej velikega tržnega deleža.