Zobne prevleke

Estetski in funkcionalni zobni nadomestki

Zobje imajo več pomembnih nalog. Najbolj se izkažejo pri prehranjevanju, ko je treba odgrizniti in prežvečiti kose hrane, a tudi pri govorjenju in drugih telesnih funkcijah. Nadalje pa imajo tudi opazno estetsko vlogo, saj so zelo izrazit element obraza. Skrbeti je treba torej tako za zdravje kot za lep izgled zob. Na srečo gre oboje z roko v roki – preventiva običajno koristi tako estetiki kot funkcionalnosti zob, pa tudi zobozdravniški posegi večinoma omogočajo prilagoditev vizualne podobe skupaj z odpravljanjem kakšnih konkretnih težav. Pri zobnih nadomestkih je to posebej očitno, saj imamo na voljo več vsestranskih izdelkov.

Zobne luske

Med izdelki estetskega zobozdravstva najdemo več takšnih, ki jih lahko uporabimo za povsem estetske posege, lahko pa imajo tudi pomembno funkcionalno nalogo. Zobne luske gotovo izstopajo s svojo vsestransko uporabnostjo, čeprav se večinoma uporabljajo za prilagoditev vizualne podobe zob. Predstavljajo hitro in enostavno, pa tudi ugodno in učinkovito rešitev za lep nasmeh. Ponudijo namreč brezhibno površino, ki nadomesti razbarvane, poškodovane ali celo manjkajoče zobe. Najbolje pa se zobne luske izkažejo pri kakšnih konkretnih težavah, recimo obrabljeni sklenini, okrušeni zobni kroni, tudi pri pretiranem razmaku med zobmi. Na enostaven način je možno takšne težave uspešno rešiti, ne da bi bili potrebni kakšni večji posegi.

Zobne prevleke

Prevleke imajo nekoliko drugačno nalogo, čeprav v končni fazi ponujajo podoben učinek kot luske. Medtem ko zobne luske predstavljajo le eno ploskev in so pretežno uporabne za estetske popravke, so prevleke večje in lahko nadomestijo celoten zob. Tako se zobne prevleke pogosto uporabljajo pri poškodovanih zobeh, pri katerih je prizadeta več kot ena ploskev. Prevleke nudijo bolj celovito rešitev in imajo nekoliko bolj izrazito funkcionalno vlogo. Seveda pa so prav tako izrazite tudi s svojo vizualno podobo, v tem oziru imajo zobne prevleke enak učinek kot luske, le da je ta opazen na vseh zobnih ploskvah.