embalaža iz stiroporja

Vsestranski materiali za pakiranje hrane

Pri delu z živili moramo biti vedno zelo pozorni, da ne uporabljamo materialov, ki za takšno vlogo niso primerni. Nekateri izmed teh so morda res priročni in ugodni, a na hrani pustijo določen priokus ali vonj, morda pa celo strupene delce. To je zelo pomembno predvsem v primeru, da se lotevamo dolgoročnega shranjevanja občutljivih živil, a tudi za kratek čas se splača izbrati vsestransko embalažo, ki bo svoje delo odlično opravila.

Plastična embalaža

Raznolika embalaža za hrano je večinoma narejena iz plastičnih materialov. V tej skupini najdemo zelo raznovrstne izdelke, od običajnih plastičnih vrečk do različnih posodic za enkratno uporabo ali pa posod za večkratno uporabo. V vsakem primeru ima plastična embalaža določene prednosti, zaradi katerih radi posegamo po tej rešitvi. Že to, da je na voljo toliko izdelkov, ki odgovarjajo na vse potrebe uporabnikov, je nadvse dobrodošlo. Ob tem je seveda pametno omeniti, da je plastična embalaža običajno povsem varna za stik s hrano, prepričati se moramo le, da res uporabljamo izdelke, ki so bili narejeni s tem namenom, ne da hrano pakiramo v plastiko, ki ima sicer kak drug namen. 

Embalaža iz stiroporja

V nekaterih primerih se še bistveno bolje obnese embalaža iz stiroporja. Ta ima sicer nekatere enake odlike kot plastična embalaža, predvsem to, da je cenovno dokaj ugodna, poleg tega jo je prav tako možno oblikovati v različne izdelke. A glavna prednost stiroporja je gotovo v odlični toplotni izolativnosti, kar je pomembno v primeru, da pakiramo toplo ali hladno hrano. Embalaža iz stiroporja je torej najboljša izbira za gotove jedi, ki jih želimo shraniti za krajši čas, ob tem pa želimo ohraniti njihovo temperaturo. Stiropor je nepogrešljiv tudi za embalažo gostincev, ki nudijo dostavo hrane, a prav tako se splača imeti takšno embalažo na zalogi doma, če želimo kam s seboj vzeti topel ali hladen prigrizek.