Toplotna črpalka zrak voda

Učinkovito hlajenje in ogrevanje

Pri ogrevanju in hlajenju prostorov moramo biti posebej pozorni na to, da ne uporabljamo pretirano potratnih sistemov, ki lahko hitro prinesejo zelo visoke stroške. Potrebujemo namreč veliko energije, a to še ne pomeni, da je treba energijo metati skozi okno, dobesedno. Potrudimo se torej, da izberemo učinkovite naprave, pri vzdrževanju ustrezne temperature pa izničimo toplotne izgube. Na različne načine lahko dosežemo boljši učinek, veliko pa je odvisno od konkretne situacije.

V mnogih primerih imamo več dela z ogrevanjem, ki zahteva več energije. A tudi napredni hladilni agregati za kakšne zahtevne hladilnice so lahko velika obremenitev za proračun, navsezadnje je treba v poletnem času morda narediti kakšnih 50 stopinj Celzija temperaturne razlike. V vsakem primeru torej pazimo na to, da izberemo učinkovito opremo z dobrim izkoristkom.

Ogrevanje z optimalnim izkoristkom

Najboljši učinek pri ogrevanju gotovo ponujajo toplotne črpalke. Toplotna črpalka zrak voda je priljubljena izbira tistih, ki želijo spoznati prednosti tovrstne opreme. Ta izvedba je namreč relativno poceni in enostavna, vseeno pa ponuja dober izkoristek in na dolgi rok tudi ugodno ceno ogrevanja. Toplotna črpalka zrak voda lahko brez težav ogreva stanovanjske prostore, uporabljajo pa se tudi za druge objekte. V mrzlih zimah se lahko zgodi, da bo potrebno dogrevanje, če toplotna črpalka zrak voda ne bo dobila dovolj energije iz okolja, lahko pa preprosto uporabimo drug tip toplotne črpalke.

Hladilni agregati

Za hlajenje uporabljamo drugačno opremo, čeprav so tudi toplotne črpalke včasih prilagojene za uporabo poleti. Če nismo posebej zahtevni, je lahko dobra že takšna rešitev, ali pa izberemo klimatsko napravo za stanovanjske prostore. V drugih primerih pa se izkaže, da potrebujemo napredno opremo, to so hladilni agregati. Pozorni moramo biti le na to, da izberemo napravo z ustreznim razmerjem med učinkovitostjo oziroma varčnostjo in zmogljivostjo, saj ne smemo varčevati za vsako ceno, najprej moramo zagotoviti dober učinek hlajenja.