Ekstrakcija zob

Hitro ukrepanje v primeru zobnih bolezni

Skrb za zobe običajno vključuje redne preglede pri zobozdravniku, pa tudi sami moramo biti dovolj pozorni na to, da hitro prepoznamo simptome nekaterih pogostih zobnih bolezni. Tako lahko pravočasno naslovimo morebitne težave in jih tudi kar najlažje rešimo. Seveda je najbolje, da se jim poskusimo že preventivno rešiti, a to ne bo vedno možno. 

V končni fazi seveda želimo doseči dober rezultat pri zdravljenju, če je to potrebno. Treba je odreagirati pravočasno in pravilno, ko je enostavno zdravljenje še možno. V nasprotnem primeru nam preostane le še ekstrakcija zob, ki ni prav priljubljena rešitev, čeprav je včasih nujna.

Najpogostejše zobne bolezni

Najbolj pozorni moramo biti na simptome najpogostejših zobnih bolezni, ki pa jih je na srečo tudi najlažje prepoznati. Poleg tega so to bolezni, ki ne napredujejo tako bliskovito in v začetnih fazah še ne povzročajo velikih težav, tako da imamo nekaj časa za uspešno zdravljenje.

Dober primer je paradontoza, ki se uvršča med najpogostejše zobne bolezni. Gre pravzaprav za vnetje obzobnih tkiv, ki izvira predvsem iz slabe splošne ustne higiene. Vnetje v obzobnih tkivih je lahko velika nadloga, lahko pa se stopnjuje tudi v nevarno bolezen, pri kateri bo morda potrebna ekstrakcija zob. Če pa težave naslovimo takoj, je paradontoza hitro ozdravljiva, postopki so dokaj enostavni. V nekaterih primerih imamo na voljo več rešitev, paradontoza se zdravi tudi z laserskim posegom, bo pa seveda o tem presodil zobozdravnik. Če bolezen odkrijemo takoj, imamo na voljo elegantne rešitve. Pozorni smo torej na občutljivost dlesni, predvsem pa na kri pri ščetkanju in nitkanju.

Pogoste so tudi težave zaradi kariesa, ki so značilne predvsem pri otrocih. Zobna gniloba lahko hitro vodi v večje težave in morda bo potrebna celo ekstrakcija zob, kar gotovo ni zaželen rezultat. Na srečo lahko veliko naredimo že s preventivo.