manometer

Za merjenje tlaka v tehnoloških procesih je manometer nepogrešljiv element

Vzdrževanje normalnega tlaka je za številne tehnološke in delovne procese nujno potrebno. Premajhen nivo tlaka lahko pripelje do zračnih mehurčkov v ceveh, medtem ko prevelik nivo tlaka lahko pripelje celo do preobremenitve celotnega sistema. Zato se za merjenje tlaka najpogosteje uporablja manometer. Gre za napravo, ki se uporablja v različnih panogah, kot je strojništvo, kmetijstvo, gradbeništvo, industrija in še marsikje drugje.

Danes so nam na voljo različne vrste manometrov, odvisno od tega, v kakšne namene jih uporabljamo. Najbolj preprosto zasnovo, a kljub temu veliko zanesljivost, nam nudi mehanski manometer. Ta se odlikuje tudi po zelo nizkih stroških vzdrževanja, omogoča pa nam takojšen in natančen odčitek vrednosti tlaka. Vse pogostejši pa so tudi digitalni manometri, ki nam sicer dajejo natančnejše odčitke, zaradi svojega plastičnega ogrodja pa zahtevajo skrbnejšo uporabo. Ne glede na to, katero vrsto manometra izberemo, je ključnega pomena, da je zanesljiv.

Pnevmatski cilindri so sestavni del pnevmatskih sistemov

Pnevmatika je močno razširjena v vseh vejah industrije, kjer igra pomembno vlogo kot tehnologija pri opravljanju mehanskih del. Pnevmatični sistemi so sicer zelo podobni hidravličnim, le da se v tem primeru uporablja stisnjen zrak. V industrijski pnevmatiki imajo, poleg cevi in ventilov, pomembno vlogo tudi cilindri. Glede na zgradbo jih delimo na enosmerne in dvosmerne pnevmatske cilindre, ki so zadolženi za vlečenje in potiskanje bremen.

Ker je osnovni namen pnevmatike prenašanje velike energije s pomočjo stisnjenega zraka, je logično pričakovati, da se v tovrstnih sistemih ustvarjajo zelo velike sile. Zato je ključnega pomena, da so cilindri izjemno kakovostni, da lahko zdržijo vse obremenitve. Pri izbiri bodite pozorni na to, da so izdelani iz najkakovostnejših materialov in v skladu z vsemi predpisanimi standardi. To je edina garancija, da vam bodo dolgo služili, zato ni odveč, da pred nakupom temeljito pobrskate po celotni ponudbi, ki vam je na voljo.