Robotske kosilnice

Tipi kosilnic na električni in motorni pogon

Kosilnice za vrtno uporabo predstavljajo najpogosteje uporabljano vrtno orodje, ki ga poznajo vsi vrtnarji, vrtičkarji in ljubitelji dobro oblikovanih zelenic. Obstaja veliko tipov vrtnih kosilnic za različne načine uporabe, vsem pa je skupna težnja po čim hitrejšem ali enostavnem teku in košnji. Področja uporabe omejujejo predvsem širino kosilnic; tako se na ožjih področjih z več vmesnih rastlin bolje znajdejo ožje kosilnice, ali pa kar kosilnice z nitko. Za večje površine pa je pomembno, da je širina košnje čim večja, saj se tako površino bistveno hitreje pokosi.

Vrtni traktorji so kosilnice za uporabo v parkih in na večjih površinah domačih vrtov. Husqvarna tc 38 predstavlja vstopni razred vrtnih traktorjev, namenjenih predvsem za domačo uporabo. Zasnovana je robustno in relativno ozko, zato je Husqvarna tc 38 primerna tudi za vrtove z več ozkimi predeli, ki bi sicer omejevali košnjo. Močan štiritaktni motor z ročnim menjalnikom omogoča učinkovito sesanje pokošene trave v koš, hkrati pa stabilen tek in pogon traktorja. Na zadnjo stran pripet koš za travo omogoča praznenje koša na primernih mestih brez potrebe po presedanju s sedeža kosilnice, kar pomeni, da je Husqvarna tc 38 resnično udobna kosilnica za brezskrbno košnjo na domačih vrtovih.

Po drugi strani obstaja še bolj udobna rešitev, pri kateri uporabnik sploh ne rabi biti prisoten zraven. To so robotske kosilnice, ki s svojo avtonomno košnjo in čedalje bolj nizko ceno osvajajo svet. Za pripravo in instalacijo nove robotske kosilnice potrebujemo le polnilno postajo in električno žico, ki jo je potrebno napeti okoli zelenice, kjer nameravamo kositi. Robotske kosilnice kosijo travo vsakodnevno, zato se ta zelo zgosti in postane lepa. Ker droben odkos pada med travne bilke, jih s tem hkrati gnoji in zmanjšuje potrebo po naknadnem gnojenju travnatih površin, s čimer prinaša še dodaten časovni prihranek.