Projektor

Projektor za domačo uporabo

Projekcijska oprema je vsestransko uporabna in se tudi dejansko uporablja v različnih okoljih. Nobenega presenečenja torej ni niti pri domači uporabi, ki je logična izbira za tiste, ki uživajo v veliki sliki in pravem kinematografskem vzdušju. V nekaterih primerih lahko projektor nadomesti televizor, lahko pa služi le za posebne filmske večere in predvajanje drugih občasnih projekcij. V vsakem primeru potrebujemo za ta namen ustrezno opremo. 

Projekcijska oprema mora biti premišljeno izbrana in med seboj dobro usklajena. Upoštevamo zahteve in pričakovanja uporabnikov, pa tudi omejitve, ki jih postavlja okolje, v katerem bomo projekcijo prikazovali. Na srečo imamo doma veliko nadzora nad okoljem in se dobro izkaže tudi kak nekoliko manj zmogljiv projektor, če uspemo zagotoviti idealne pogoje za projekcijo. Seveda pa se odločimo za ustrezno opremo, s katero ne bo težav.

Kateri projektor izbrati?

Za filmske vsebine mora imeti projektor dovolj visoko ločljivost. Pri tej opremi ne moremo vedno pričakovati ločljivosti, kot jih že serijsko ponujajo praktično vsi računalniški zasloni in televizorji. Polna HD ločljivost se šele uveljavlja med izdelki srednjega cenovnega razreda, medtem ko je 4K nadstandard, ki bo zahteval znatno doplačilo. Vseeno se splača ciljati vsaj na polno HD ločljivost.

Pomembne so tudi druge lastnosti. Projektor za osvetlitev uporablja različne vire svetlobe, klasične žarnice ali LED diode, na voljo so tudi laserski in nekateri drugi posebni modeli. Vedno bolj priljubljeni so LED projektorji, ki bodo bržkone kmalu povsem nadomestili klasične žarnice v ponudbi novih modelov. Pozorni smo še na zadostno svetilnost in ustrezen kontrast.

Projektor ob drugi projekcijski opremi

Ne pozabimo, da potrebujemo tudi drugo opremo, kar moramo upoštevati že pri izbiri projektorja. Zagotoviti moramo nemoteno povezovanje s preostalimi napravami, predvsem z multimedijskim predvajalnikom in AV sprejemnikom. Poskrbimo še za optimalno namestitev in nastavitev, nato postavimo tudi platno, ozvočenje in vse druge komponente takšnega sistema.