Defibrilator

Brez strahu pri uporabi defibrilatorja!

V primeru srčnega zastoja je ključnega pomena hiter odziv, ki pogosto šteje več kot sledenje točnim postopkom, še posebej če nas pomisleki odvračajo od kakršnegakoli ukrepanja. Že osnovni postopki oživljanja naredijo veliko razliko, še boljši rezultat pa lahko dosežemo z uporabo opreme, ki je namenjena prav takšnim situacijam – to je defibrilator.

Napravo lahko najdemo na mnogih javnih mestih, kjer je enostavno dostopna, da omogoča hitro ukrepanje. Običajno so prav takšne naprave najbolj koristne in omogočajo hiter odziv, seveda pa obstajajo tudi druge možnosti, nenazadnje lahko vsak kupi defibrilator, recimo na https://defibrilator.si/defibrilator.html, in ga ima doma za lastno uporabo ali pa v avtomobilu za hitro posredovanje. A takšni primeri so zelo redki in tudi niso posebej smiselni, veliko bolje se obnesejo javno dostopni defibrilatorji, sploh če javnost zna z njimi tudi pravilno rokovati.

Kako uporabiti defibrilator?

Defibrilator deluje samodejno. Edina naloga uporabnika je ta, da v skladu z navodili namesti elektrode na telo osebe, ki doživlja srčni zastoj. Nato bo naprava samodejno prepoznala delovanje srca in odmerila električni impulz za vzpostavitev normalnega ritma.

Mnogi uporabniki so zaskrbljeni, češ da bi utegnili z uporabo defibrilatorja ponesrečencu nehote škodovati. A strah je odveč, saj sodobne naprave same prepoznavajo simptome srčnega zastoja. Tudi če nismo prepričani, da gre za srčni zastoj, se splača uporabiti defibrilator – hitro in odločno ukrepanje namreč v primeru srčnega zastoja reši življenje, če pa ne gre za srčni zastoj, defibrilator ne bo oddal električnega impulza, temveč bo pomagal voditi osnovne postopke oživljanja do prihoda reševalcev.

Tečaj za uporabo defibrilatorja

V veliko pomoč pri spoznavanju delovanja in uporabe defibrilatorja je lahko tečaj, ki se pogosto izvaja ob namestitvi defibrilatorja na javno mesto. Takšni tečaji pa se izvajajo tudi v drugih situacijah, ali pa se o uporabi defibrilatorja pozanimamo sami doma. Pomembno je, da smo pripravljeni pomagati v primeru, da se to izkaže za potrebno.