Cepini glede na uporabo

Pri nakupovanju plezalne opreme si boste morali zagotoviti tudi primeren cepin. Izbira je odvisna predvsem glede na namen uporabe. Najbolje je, da vam pri tem pomagajo usposobljeni prodajalci, ki jih boste našli v specializiranih športnih trgovinah s plezalno opremo.

Plezalni cepini se delijo še na številne podkategorije. Pred nakupom se posvetujte s strokovnjakom. Povprašajte ga, kakšno opremo potrebujete pred odhodom v gore. V specializiranih prodajalnah jih boste lahko našli pod imeni: enostavni pohodniški cepini, tehnični pohodniški, turnosmučarski, alpinistični, za plezanje po ledu in plezanje z orodji in tako dalje.

Moč materialov

Plezalni cepini se glede na moč materialov delijo na dve kategoriji. To sta kategorija B in T oziroma kategorija 1 in 2. Kakšnega boste izbrali je odvisno od namena uporabe in razmer v gorah.

Kategorija B so plezalni, ki vam zagotavljajo minimalne standarde. Sklepate lahko, da takšna vrsta nikakor ni primerna za uporabo na ledenikih ali podobnih površinah. V kolikor se odpravljate v gore izberite primerno opremo.

Za kategorijo T je značilno, da mora biti nujno označena na prav vsakem delu. Za njih velja, da so v primerjavi s plezalnimi cepini B kategorije veliko trpežnejši in jih kot takšne lahko uporabljate tudi za najzahtevnejše podvige.

Od česa je odvisna dolžina cepina?

Cepini za plezanje in druge vrste aktivnosti so lahko različno dolgi. To je predvsem odvisno od tega, na kakšnem področju jih želite uporabljati. Te so običajno krajši in so primernejši za bolj strme terene. Za lažje vzpone vam priporočamo cepin, ki je dolg okrog 110 centimetrov, za bolj strme predele pa je najbolje uporabiti nekoliko krajše– vsaj za 5 ali 10 centimetrov od tistega, ki bi ga uporabljali pri lažjih vzponih. Krajše večinoma izberemo zato, da vas pri samem plezanju ne ovirajo.

Število cepinov

Koliko cepinov boste uporabili pri svojem plezalnem ali kakršnem koli drugem športnem podvigu, pa je odvisno predvsem od strmine terena, trdote snega pa tudi od izkušenosti. Do naklona 60 stopinj naj bi se uporabljal samo en cepin, pri strmejših vzponih in pri tršem snegu pa dva. Predlagamo, da zaradi varnosti uporabljate oba, saj boste tako povečali svojo varnost.