kaminske peči 1

Bi polepšali hladne zimske večere s toplim udobjem?

Kljub temu da že več desetletij poznamo mnogo modernih, enostavnih in učinkovitih načinov ogrevanja hiše ali stanovanja, pa kaminske peči nikoli niso zares izgubile svoje privlačnosti. Tudi če se za večino objektov veliko bolj splača klasično centralno ogrevanje z vročo vodo in radiatorji, pa imajo kaminske peči poleg svoje glavne funkcije še poseben čar. Kaminsko peč seveda ne bomo postavili v kopalnico ali klet. Kaminske peči običajno krasijo tiste prostore, v katerih se najraje zadržujemo, kar v največ primerih pomeni dnevno sobo. Prostor pred kaminom za mnoge družine predstavlja tisti prostor, kjer se odvijajo najprijetnejši družinski dogodki. Mnogi si ne predstavljajo lepšega in bolj udobnega prostora, kot je preproga pred domačim kaminom v času mrzlega zimskega večera.

Katera vrsta kamina bi vam najbolj ustrezala?

Čeprav so naši predniki tradicionalno uporabljali le kamin na drva, pa imamo danes veliko več opcij, kot so na primer kamini na pelete ali kamini na bioetanol. Te vrste kaminov so gotovo bolj praktične za vsakdanjo uporabo, kljub temu pa ima kamin na drva poseben čar. Komu pa ni v največje veselje prijeti za veliko poleno in ga dodati umirajočemu ognju, nato pa opazovati, kako si bo ogenj počasi opomogel in spet zažarel v vsej svoji veličastnosti, dokler ne bo prišel čas za novo poleno, ki ga bo ognju morda dodal nekdo izmed naših bližnjih, ki z nami delijo to prijetno izkušnjo posedanja pred kaminom? Ravno to je razlog, da se mnogi še vedno odločajo, da bodo osrednji prostor svoje hiše počastili s prisotnostjo mogočnega ali pa morda skromnega kamina, ki bo s svojim prijetnim žarom lepšal zimske noči.

Kamin na drva se gotovo še posebej splača tistim, ki imajo v svojem okolju na voljo veliko goriva – lesa, ali pa tistim, ki si gradijo počitniški dom v naravnem okolju.