oljen parket

Pomenljiv vpliv okolja na naše počutje

Dobro počutje v našem vsakdanu je odvisno od velikega nabora različnih faktorjev, a naše bivalno okolje je vsekakor eden izmed bolj pomembnih faktorjev, ki pa se ga velikokrat veliko premalo zavedamo. Urejeno bivalno okolje bo pripomoglo k občutku, da smo tudi ljudje, ki v tem okolju prebivamo, urejeni ljudje. Pogosto nas utegne presenetiti, kako že majhna sprememba v našem okolju zmore znatno vplivati na kvaliteto našega počutja. Če postavim primer iz lastnega življenja: odkar sem se odločil, da bom v svojo dnevno sobo, kjer preživim večino svojega prostega časa, položil oljen parket, se je moje splošno počutje v tem prostoru izboljšalo za neverjetno stopnjo navzgor. 

Boste izbrali vinil ali pravo stvar?

Čeprav bi se nam reč, kot je oljen parket, utegnila zdeti povsem nepotrebna in nepomembna za naše počutje, pa nam njegov lesk, prestižen videz in sijaj dajo občutek prestiža in urejenosti, ki se prenese tudi v druge aspekte našega življenja. Med ljudmi sicer vlada prepričanje, da je potrebno oljen parket zelo pogosto in drago vzdrževati, pa nas lahko preseneti, da je od enega do drugega oljenja lahko kar petletna doba, v primeru, da za parket lepo skrbimo. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da se oljen parket v hodniku ali v kuhinji obrabi veliko prej, kot na primer v prostoru kot je spalnica ali dnevna soba. 

V primeru, da je naša velika prioriteta v tem, da so talne obloge karseda trpežne in potrebujejo minimalno količino rednega vzdrževanja, se bomo seveda raje odločili za vinil, saj lahko tudi vinil nosi podobo oljenega parketa. Prednost vinila je vsekakor v tem, da je veliko cenejši, poleg tega pa imamo občutek, da hodimo po parketu, ki je sveže naoljen, čeprav nam talnih oblog ni bilo nikoli treba naoljiti. Veliko je torej odvisno tudi od naših preferenc: nam je pomembno, da hodimo po pravi stvari, ali je dovolj le imitacija?