odkup avtomobila

Prodaja avtomobilov po delih

Za odkup vozil so primerni rabljeni avtomobili, a le, če so dobro ohranjeni. Izrabljeni avtomobili pa so vozila, ki so pokvarjena do te mere, da se jih ne da več varno uporabljati. Včasih je to pomenilo, da gre za praktično pokvarjene avtomobile, danes pa je vse več avtomobilov takih, ki se še peljejo, vendar pa je njihova uporaba preveč nevarna, da bi bili primerni za vsakodnevno vožnjo. Predpisi glede teh stvari so se v zadnjih letih močno zaostrili, velikokrat je potrebno zamenjati avtomobile, ki so sicer še ohranjeni, vendar imajo preveč izrabljen motor. Pretirano izrabljeni motorji imajo bistveno povečane izpuste škodljivih plinov, kot so NOx, in sajastih delcev, ki pripomorejo h nastanku smoga v zraku. 

Največji problem so stari dizelski agregati. Pri nepopolnem zgorevanju dizel goriva nastaja velika količina drobnih sajastih delcev, ki so zelo strupeni. To je posledica delne zamašitve visokotlačnih šob v sistemu dovoda goriva. Računalnik za kontroliranje vbrizga izrabo oziroma delno zamašitev šob kompenzira z daljšimi vbrizgalnimi časi, da motor sploh lahko deluje. Po drugi strani pa ravno to povzroči povečano porabo goriva, zmanjšano učinkovitost motorja in bistveno poslabšanje glede izpusta trdih delcev v okolje. Odkup avtomobila s slabim motorjem je zato edina rešitev.

Odkup vozil po delih

Tovrstni avtomobili se največ prodajajo po delih. Kljub relativno dobri ohranjenosti karoserije namreč niso primerni za vožnjo v prometu. Odkup vozil za dele pa omogoča, da od takega avtomobila prodajalec vsaj nekaj iztrži. Rezervni deli se veliko odkupujejo za popravljanje avtomobilov, tako da bo zelo verjetno možno dobiti dobrega kupca. Odkup avtomobila za rezervne dele je mogoče napraviti tudi v lastni izvedbi. Problem nastane pri tem, da je potrebno posamezne dele razstaviti in jih shraniti za dlje časa. Če nimamo prostora in volje za hranjenje rezervnih delov, je odkup avtomobila bolje prepustiti poklicnim mehanikom.