Kajak Soča

Kajak na Soči

Reka Soča je predvsem v poletnem času kar dobro obiskana. Mnogi obiskovalci občudujejo njeno značilno barvo, ki se preliva med smaragdno zeleno in sinje modro, s seboj pa prinaša tudi kristalno čistost neokrnjene alpske reke. Ob pogledu na Sočo pa gotovo najdemo še druge barvne odtenke – rdeče, rumene, modre, zelene … To so pogosto čolni, s katerimi se pogumneži spuščajo po rečnih brzicah. Med priljubljenimi izbirami je kajak, Soča pa ponuja še druge možnosti, recimo rafting ali celo rečni bob.

Navsezadnje lahko v reko zabrede prav vsak, se prepusti rečnim valovom z ali brez plovila. A pozor, reka je tudi v vročem poletju precej mrzla, običajno doseže le kakšnih 15 stopinj Celzija – to se morda zdi prijetna osvežitev v vročih dneh, a za plavanje in poležavanje na plaži se bolj priporoča bližnja reka Nadiža. Vsekakor pa za kajak Soča ponuja veliko boljše pogoje, pravzaprav je kar idealna. Piko na i tem opcijam pa postavljajo še lokalni turistični ponudniki, to so agencije, ki organizirajo spuste s kajaki.

Možnosti za spust s kajakom po Soči

Možnosti so različne, odvisno od interesov obiskovalcev. Mnogi turisti, predvsem tisti iz tujine, pridejo s svojim kajakom in sami načrtujejo odprave po reki. Za izkušene kajakaše je to najboljša izkušnja, saj lahko v celoti užijejo vse, kar reka ponuja.

Običajni turisti, ki nimajo izkušenj s tovrstnim početjem, pa bodo pobrskali po ponudbi lokalnih turističnih agencij. Na voljo so različne aktivnosti na Soči, kajak se pravzaprav izvaja v različnih oblikah. Priljubljeni so skupinski spusti, predvsem za začetnike. Izberemo lahko tudi kajak šolo in brezskrbno veslanje po umetnem jezeru ob Mostu na Soči. Lahko pa seveda najdemo tudi opcije za spust po brzicah.

Kako varna je za kajak Soča?

Soča je zelo razgibana in nepredvidljiva alpska reka z močnim tokom. Vodeni spusti potekajo na mirnih odsekih, tako da tveganja ni, pri samostojnem spustu pa je vsekakor dobro vedeti, kje prežijo največje nevarnosti.