Elektro omarice

Elektro omarice sestavni del elektroinštalacij

Elektro omarice so zelo pomembne in eden od najbolj pomembnih delov elektroinštalacij. V elektro omaricah so napeljane in nameščene vse merilne in zaščitne naprave, ki so bolj znane pod imenom varovalke.  Elektro omarice so v večini primerov narejene iz umetnih materialov ali pa nerjavečega jekla. Material, ki se uporablja za izdelavo elektro omaric mora biti zelo kvaliteten, odporen na zunanje vremenske vplive, predvsem pa mora biti ognjevaren.

Iz česa je sestavljena elektro omarica in kaj vse vsebuje?

Najprej je potrebno določiti, kje bo točno stala oziroma bila postavljena. Elektro omarico ni možno postaviti vse povsod, zato mora biti lokacija primerna že zaradi same varnosti. Poznamo različne vrste električnih omaric, ki se razlikujejo predvsem po načinu montaže.

Notranja stran elektro omaric se pravzaprav imenuje razdelilnik. Glede na vaše potrebe se lahko  prilagodi število omaric po objektu. Večji objekti imajo elektro omarico v vsakem nadstropju, zato je upravljanje lažje. Še več prostora za elemente električnega in telekomunikacijskega omrežja pa zahtevajo pametne inštalacije. Elektro omarica je v osnovi sestavljena iz varovalk, ki se imenujejo tudi instalacijski odklopniki. Poleg tega je v njeni notranjosti tudi glavno stikalo, releje in prednapetostna zaščita.

Elektro omarica na zunanji strani hiše oziroma na fasadi

Elektro omarica, ki se vgrajuje na fasado se imenuje podometna omarica. Pred vgradnjo elektro omarice je potrebno upoštevati debelino izolacije in  debelino fasade, saj se mora izolacija objekta ujemati s čelom elektro omarice.

V primeru, da je fasada objekta že končana elektro omarica pa še ni vstavljena je potrebno izrezati odprtino v katero bo nameščena elektro omarica. Širina in višina odprtine za elektro omarico mora biti za 15-20 mm večja od širine in višine elektro omarice. Pred neposredno utrditvijo elektro omarice je prav tako potrebna priprava cevi za dovod in odvod iz elektro omarice. Namestitev mora biti opravljena natančno in po predpisih.