kaminska peč na pelete

Razlike med napravami za lokalno gretje bivalnega prostora

Mnogi ljudje si vsaj enkrat v življenju, če že živijo v nekoliko hladnejših podnebjih, zaželijo možnost uživanja hladnih večerov oziroma dni v družbi prijetnega lokalnega vira toplote, ki hkrati ne kazi izgleda prostora, torej je prijeten na pogled in odgovor na to vprašanje so naprave kot je standarden kamin ali pa celo kaminska peč na pelete.

Najprej se moramo vprašati, kaj je razlika med tem, da v prostor vgradimo kamin in tem, da se v prostoru nahaja kaminska peč na pelete. Prva stvar, ki jo takoj opazimo je to, da je kaminska peč na pelete prosto stoječa naprava, ki spominja ravno na to, na kar namiguje že samo poimenovanje – na peč. Kaminska peč na pelete je narejena iz obstojnih materialov, ki so dobri prevodniki toplote in se ob tem, da znotraj temu namenjene komore gorijo peleti, veliko večino toplote porabi za razgretje železne ali keramične zunanjosti in s tem omogoči tudi gretje zraka zunaj komore, torej na ta način greje bivalni prostor v kateremu se nahaja peč.

Kamin deluje na nekoliko drugačen način kot kaminska peč na pelete. Glavna razlika je to, da za delovanje ni tako zelo pomembno katero gorivo uporabimo, saj kamin sam ni optimiziran za prenos toplote, njegov namen je veliko bolj ambientalen, vendar vseeno le ne dekorativen. Kamin je nekaj, kar se po navadi vgradi v steno in ni prosto stoječ – temu bi nato rekli peč. Lahko se odločimo za klasično zaprt kamin, lahko je popolnoma odprt, lahko ima drsna ali normalna vratca na tečajih, izbira je neskončna.

Kar je najpomembneje pri obeh vrstah gretja prostora pa je to, da imamo dimnik, ki je primeren za tovrstno obremenitev ki jo prinaša kamin ali kaminska peč na pelete, da ne ustvarimo požarne nevarnosti v bivalni zgradbi.