Toplotne črpalke 2

Toplotne črpalke in klimatske naprave

Za ogrevanje in hlajenje stanovanja uporabljamo različne naprave, ki ponujajo različne učinke pri tem delu. Predvsem pri ogrevanju imamo na voljo celo vrsto sistemov, ki imajo svoje prednosti in slabosti. Za hlajenje uporabljamo vsestranske naprave, ki praviloma ponujajo zelo dober učinek že v primeru, da se odločimo za kakšno cenejšo in enostavnejšo izvedbo, sploh če imamo dobro izolirane prostore. V vsakem primeru pa moramo premišljeno izbrati ustrezno opremo, ki nam bo pri uporabi ponudila kar najboljšo izkušnjo.

Pri ogrevanju to velja predvsem za toplotne črpalke, ki so zaradi široke zbirke edinstvenih prednosti v zadnjih letih vedno bolj priljubljene. Gotovo gre pri rastoči priljubljenosti omeniti še padanje cen za to opremo – naprave so namreč relativno drage, zato se mnogi kupci raje odločijo za kak alternativen sistem, ki pa na dolgi rok pri ogrevanju prinaša veliko višje stroške. Najbolj opazna prednost, ki jo imajo toplotne črpalke, pride do izraza šele na dolgi rok, kaže se v prihrankih pri dolgoročnem ogrevanju. Energija, ki jo tak sistem uporablja za ogrevanje prostorov ali vode, je namreč brezplačna, saj jo pridobivamo neposredno iz okolja, nekaj stroškov bo le s porabo električne energije za poganjanje črpalke. Tako so toplotne črpalke bistveno cenejše od vseh drugih ogrevalnih sistemov, če upoštevamo stroške uporabe na dolgi rok – že po nekaj letih se s prihrankom pokrije tudi višja cena same opreme.

Klimatske naprave so na voljo v prav tako široki ponudbi, ne moremo pa pričakovati tako velikih variacij. Že res, da imamo na voljo zmogljive hladilne agregate in druge naprave, a v praksi so že osnovne klimatske naprave povsem spodobna izbira za običajna stanovanja. Tako je izbira nekoliko lažja oziroma se lahko brez skrbi posvetimo tistim dejavnikom, ki bolj vplivajo na uporabniško izkušnjo in zadovoljstvo kot na samo zmogljivost in delovanje klimatske naprave