Digitalni tisk

Vsestranski digitalni tisk

Tiskanje različnih tiskovin je lahko zahtevno, a običajno brez težav najdemo vsaj ustrezne rešitve. Te se skrivajo v različnih tehnikah tiska, ki ga ponujajo večje tiskarne. Največ opcij najdemo pri tistih tiskarnah, ki se posvečajo tiskanju za poslovne naročnike, predvsem gre tu za poslovne tiskovine in promocijski material. Gotovo bo takšna tiskarna ponudila na razpolago kar nekaj različnih tehnik tiskanja, praktično vsak tiskar pa ima v ponudbi digitalni tisk. To je vsestranska opcija za tiste, ki iščejo različne tiskovine v manjših nakladah. Ravno pri takšnih naročilih pridejo najbolj do izraza prednosti digitalnega tiska v primerjavi z offsetnim tiskom, sitotiskom in drugimi možnostmi.

Seveda digitalni tisk še ni vse, kar ponujajo tiskarne, in pogosto se bolj splača izbrati kakšno drugo tehniko. A težko lahko pri drugih možnostih pričakujemo takšno vsestranskost, kar je vsekakor pametno izkoristiti pri pripravi raznovrstnih tiskovin.

Digitalni tisk omogoča izdelavo unikatnih tiskovin

Za glavno prednost digitalnega tiska se pogosto izkaže možnost izdelave unikatnih natisov. V praksi to pomeni, da lahko podrobnosti motivov sproti spreminjamo in na vsakem odtisu naredimo kakšno spremembo. S tega vidika je digitalni tisk pogosto kar edina smiselna rešitev za pripravo tiskovin, ki imajo na vsakem natisu kakšno spremembo, primer so recimo serijske številke, datumi, črtne kode in druge oznake, ki niso vedno enake, čeprav gre sicer morda za enak motiv. 

Ker je digitalni tisk primeren tudi za tisk na različne materiale in v različnih dimenzijah, nam s tem odpira izjemno širok nabor možnosti pri tiskanju poslovnih in promocijskih tiskovin. 

Alternative za digitalni tisk

Vsekakor pa ima digitalni tisk tudi pomanjkljivosti, najbolj očitna je cena. Pri manjših nakladah to ni problem, če pa želimo natisniti več tisoč kopij, bo cena zelo visoka. V takšnem primeru je veliko bolj priporočljiv offsetni tisk, prav tako se pogosto priporoča tudi sitotisk, ki je pri izdelavi promocijskih izdelkov še posebej priljubljen.